Dette blogindlæg er til high performers, hvis præstation afhænger af mentale færdigheder, som koncentration, hurtig reaktionstid, overblik, planlægning og hukommelse.
Mental restitution er et vigtigt redskab, når vi ønsker at præstere på et højt plan. Vores krop og hjerne er levende og dynamiske enheder, og kan ikke, som computere, blot fodres med energi, og køre på i det uendelige. Det særlige for mennesker og dyr er, at vi har brug for søvn og hvile. Vores biologi er udviklet sådan, at restitution er vigtigt for vores overlevelse og velbefindende. Restitution er meget mere end pauser. Når vi restituerer, handler det lige så meget om variation fra de aktiviteter, der kræver noget af os i hverdagen, og om fysiske og mentale pusterum.
Mængden og kvaliteten af den mentale restitution har betydning for vores præstation. Hvis vi sørger for at restituere nok og på den rigtige måde, vil vi opleve et større overskud, hvilket giver os mulighed for at forbedre vores performance – både på kort og lang sigt. I dette blogindlæg har jeg lavet en tjekliste, som du kan bruge for at sikre dig, at du skaber de bedste betingelser for at få den optimale mentale restitution. Listen er baseret på den nyeste viden inden for søvnforskning, neurovidenskab og performancepsykologi. Hvis du vil læse mere om mental restitution, kan jeg anbefale dig at læse mit blogindlæg her.
Søvn:
- Sørg for at få 7-9 timers søvn hver nat.
- Stå op og gå i seng på samme tid hver dag (inden for en times afvigelse). Det gælder også i weekenden. Din døgnrytme er en vigtig del af din performance, og den kræver stabilitet og faste sengetider.
Motion:
- Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter hver dag. Det kan være rask gang, løb, cykling, styrketræning, svømning, yoga, kampsport eller lignende.
- Få frisk luft 30-60 minutter hver dag. Det kan kombineres med motionen. Sørg for bruge din tid udenfor i de lyse timer (så vidt muligt). Om vinteren er det særligt vigtigt.
Aktiv mental restitution:
- Lav noget helt andet i minimum en time dagligt. Gerne noget praktisk. Det kan være madlavning, noget kreativt eller socialt samvær.
- Lav gerne en mindfulnessøvelse dagligt.
- Når du holder fri, skal du primært gøre én ting ad gangen. Dvs. se serier, når du ser serier. Gå tur, når du går tur. Undlad at bruge mobilen mens du laver andre ting.
- Naturen er som ‘superfood’ for din hjerne. Søg gerne at komme ud i grønne omgivelser nogle gange hver uge.
Skærmtid:
- Begræns dit forbrug af skærm. Din hjerne har brug for at restituere, og det gør den ikke, hvis du bruger skærm for meget i din fritid. Tal gerne med mig om at lave en konkret plan for dit skærmforbrug.
- Hvis du har svært ved at falde i søvn, kan du med fordel lægge din mobil i et andet rum en time før du lægger dig til at sove. Brug gerne et vækkeur i stedet for alarmen på din mobil.
Obs: denne tjekliste er ikke ment som en løftet pegefinger, men som en hjælp til dig, der gerne vil arbejde med mental restitution. Af praktiske årsager kan du have svært ved at følge alle punkterne, og det gør ikke, at du forringer din performance. Brug tjeklisten som en oversigt over muligheder for at skabe endnu bedre betingelser for din performance.
Hvis du har spørgsmål til mental restitution eller gerne vil have hjælp til at skabe bedre rammer om din performance, er du meget velkommen til at kontakte mig på kontakt@performancepsykolog.dk.
De bedste hilsner,
Melissa