Som atlet er du ofte udsat for præstationspres, og det er helt normalt at blive nervøs eller spændt, når du skal præstere. Men nervøsiteten skal hverken være hæmmende eller ødelæggende for din præstation, og bør ikke medføre en stor indgriben i dit liv. Hvis præstationspresset medfører præstationsangst, som har en negativ indvirkning på din præstation eller på dit liv uden for sporten, er der rigtig god hjælp at hente.
Tegn på præstationsangst er:
– Hjertebanken
– Rysten på hænderne
– Hyperventilering
– Maveproblemer/kvalme
– Tankemylder og katastrofetanker
– Koncentrationsbesvær
– Frygt for at fejle
– Tvivl på egne evner
Problemet med præstationsangst som atlet er, at det kan have en direkte negativ indvirkning på dine præstationer. Samtidig kan det medføre dårligere trivsel og livskvalitet, og føre til, at du måske overvejer helt at stoppe din sportslige karriere.
Der er dog rigtig meget, vi kan gøre for at afhjælpe præstationsangst. Der findes gode og effektive metoder, som er underbygget af forskning fra de bedste universiteter i verden. De metoder, sammen med individuel sparring, kan hjælpe dig til at overkomme din præstationsangst og give dig glæden ved din sport tilbage.
Her kan du læse mine (og forskningens) bedste råd til at håndtere præstationsangst, hvis du er atlet.
1. Hold tempoet oppe:
Undlad at give dig selv for meget tid til at overtænke og overkontrollere dig selv, når du skal præstere i din sport. Stol på de færdigheder, du har tillært dig.
2. Kom videre fra dine fejl:
I stedet for at dvæle ved dine fejl og nederlag, så se dem som en mulighed for at udvikle dig og blive bedre i fremtiden. Under konkurrence kan et redskab til at komme videre fra fejl være at udsætte at kigge nærmere på dem til efter konkurrencen, og i stedet rette dit fokus ud mod det næste, du skal gøre.
3. Hold dit perspektiv mod det positive:
Vi kan ikke kontrollere alle vores tanker, men vi kan bestemme vores perspektiv og indstilling. Prøv at fokusere på det, du kan kontrollere og det, du lykkes med, fremfor kun at rette din opmærksomhed mod det negative.
4. Fokusér på din strategi:
Fokusér din opmærksomhed mod din game plan eller strategi. Det hjælper dig til at slippe overtænkningen, og lade din krop gøre det, som du har trænet den til at gøre, uden at du overkontrollerer den.
5. Brug procesmål fremfor resultatmål:
Resultatmål handler typisk om at vinde eller om at nå en bestemt placering. De er ikke så hjælpsomme i en konkurrencesituation. Her kan det være hjælpsomt at skabe procesmål, og have fokus på, hvad du vil gøre (taktisk, spilleteknisk eller mentalt) for at nå dine resultatmål.
6. Træn dig i at være under stress:
Træning i situationer, der minder mest muligt om dine high performance-situationer vil gøre dig bedre forberedt til at præstere, når presset er på sit højeste. Når du vænner dig til at præstere under pres, vil du blive mindre angst for de situationer, hvor du reagerer mest på presset.
7. Adskil din handling fra din person:
Husk på, at du ikke er dine handlinger. Prøv at tage din præstation mindre personligt. Dine fejl er handlinger, som ikke helt lykkedes. Det siger noget om dine handlinger, og ikke om dig som person.
Du kan læse meget mere om præstationsangst, og hvordan du kan håndtere det i artiklen her. God læselyst.
Bedste hilsner,
Melissa