Som high performer er nederlag uundgåelige. Det kan være, at du som atlet taber en konkurrence, at du som musiker bliver valgt fra efter en audition, at du ikke kommer ind på drømmestudiet, eller at din virksomhed ikke har den succes, du forventede. Når vi tager chancer, og træder uden for vores komfortzone er der ingen garantier for succes. I dette blogindlæg kan du læse mere om nederlag, og om, hvordan du kan blive bedre til at håndtere nederlag.
Nederlag er et vilkår
Nederlag er en del af livet som high performer. Du vil ikke finde nogen, der vinder hver gang. Selv de allerbedste atleter, de største musikere og mest succesfulde iværksættere kan give dig mange eksempler på fejl og nederlag.
Superstjernen Beyonce har igennem sin 20-årige musikkarriere vundet hele 28 Grammyer. Men hun har samtidig været nomineret 51 gange, hvor hun ikke har vundet. Om sine nederlag siger Beyonce: “Nogle gange taber du. Og du er aldrig for god til at tabe; du er aldrig for stor til at tabe; du er aldrig for klog til at tabe. Det sker, og det sker når det må ske.” Vi har det med at fokusere på sejrene og succeserne, når vi sammenligner os med andre, mens vi glemmer deres nederlag. Men nederlagene er et vilkår for alle – selv en superstjerne som Beyonce.
Frygten for at fejle
High performers ønsker sig allermest at have succes med deres præstationer. Det sidste de ønsker er at fejle. Nederlag er forbundet med ubehag, og er ikke noget, vi ønsker. Derfor kan vi alle genkende en vis frygt for at fejle – enten en frygt konsekvenserne ved at fejle, eller en frygt for vores egen reaktion på at fejle. Hvis denne frygt bliver så udtalt, at den påvirker vores præstationer eller får os til at undgå at skulle præstere, er der tale om præstationsangst. Præstationsangst og angsten for at fejle opstår typisk, fordi vi ikke har lært gode strategier til at håndtere nederlag. Vi kan ikke, ligesom Beyonce, se på vores nederlag som noget uundgåeligt eller som noget, vi kan bruge som et led i at blive dygtigere. Når vi oplever præstationsangst, er det fordi vi bliver overoptaget af de negative konsekvenser ved at fejle, eller bliver bange for vores egen angst – eller begge dele.
At lære af sine fejl og nederlag
Basketball-legenden Michael Jordan har også et berømt citat om at fejle:
”Jeg har misset mere en 9.000 skud i min karriere. Jeg har tabt næsten 300 kampe. Hele 26 gange er det blevet mig betroet at skyde det skud, der kunne afgøre kampen…og jeg har brændt det. Jeg har fejlet igen og igen i mit liv. Og det er derfor, jeg har succes.”
Michael Jordan har en tilgang til nederlag, der er udtryk for et perspektiv om, at nederlag er væsentlige skridt på vejen til at lykkes. Med dette perspektiv er et nederlag en erfaring, du kan bruge til at blive klogere på din læring og udvikling. Du kan lære noget om konkurrenten, om dine sårbarheder, om de områder, du har brug for at træne mere på. Med dette perspektiv er nederlag forventet og velkomment. Opfinderen Thomas Edison havde dette berømte citat om at fejle: ”Jeg har ikke fejlet. Jeg har bare fundet 10.000 måder som ikke fungerer.”
Udfordringen ved at vende et nederlag til noget konstruktivt er, at din hjerne lynhurtigt vil bringe selvbebrejdende og selvkritiske tanker frem. Den vil skælde dig ud for at begå fejl, og give dig lyst til at give op, trække dig eller lade det gå udover andre omkring dig. Jeg vil også vove at påstå, at Michael Jordan vil kunne genkende de selvkritiske og ubehagelige tanker som følge af et misset skud eller en tabt kamp. Det er helt normalt. Hvad der er vigtigt er, hvad vi gør ved de selvkritiske tanker, når de opstår. Lader vi dem fylde, og lader vi dem diktere vores handlinger? Eller lader vi dem træde i baggrunden? Du kan læse meget mere om mine bedste råd til at håndtere nederlag nedenfor.
Hvad kan du selv gøre?
Der er heldigvis flere ting, du selv kan arbejde med for at blive bedre til at håndtere nederlag. Det omhandler særligt om din efterhåndtering af nederlaget, og hvilket perspektiv, du ser nederlaget med. Du kan læse mine bedste råd her:
Fem råd, der vil gøre dig bedre til at håndtere nederlag:
1. Adskil din præstation fra din person:
Et nederlag bliver ofte problematisk, fordi vi tager det personligt. Undersøgelser har vist, at mennesker, der har høj trivsel, ofte er gode til at se mere nuanceret på deres situation, når ting ikke lykkes for dem. I stedet for automatisk at vende det indad og bebrejde dem selv, kigger de på de faktuelle omstændigheder, der kan være medvirkende til deres nederlag. Fremfor at tage dine fejl og nederlag personligt, og automatisk tænke, at du ikke er god nok, så prøv at kigge mere objektivt på din præstation. Din præstation er en serie af handlinger og ikke lig med dig eller dit værd som menneske. Du har lige stor værdi, uanset hvordan du præsterer.
2. Tillad følelserne af skuffelse og frustration at være der:
Det er helt normalt at føle sig skuffet, frustreret og skamfuld, når man oplever nederlag. Følelserne er ubehagelige, men de er ikke problematiske i sig selv. Følelser bliver problematiske, når vi bruger meget energi på at håndtere dem; det kan være at vi prøver at distrahere os selv for at få følelserne til at gå væk, eller at vi overtænker vores nederlag og dermed holder os selv fast i de ubehagelige følelser.
Hvis du lader følelserne være der, skal de nok regulere sig og gå over af sig selv.
3. Find frem til dine værdier bag præstationen:
Mind dig selv om, hvad der egentlig driver dig. Er det at udvikle dig og blive bedre? Er det at kunne fokusere fuldt ud på én aktivitet og nørde den? Er det at være en del af et fællesskab og arbejde sammen om at nå et fælles mål? Hvis du finder ind til værdierne bag dine præstationer, vil du nemmere kunne navigere i, hvad der er det bedste for dig at gøre efter et nederlag, frem for at give op, bebrejde dig selv, eller overforberede, for at prøve at undgå at opleve nederlag igen.
4. Fokuser på hvad du kan lære af episoden:
Det kan være svært at se sine nederlag som en anledning til læring og udvikling, når man står midt i det. Men nederlag kan give én god information om, hvad man skal øve sig mere på eller hvor man har udviklingspotentiale. Så prøv at finde 1-2 ting, som du kan lære af dit nederlag.
5. Undlad at genspille episoden igen og igen:
Nederlag bliver særligt pinefulde, når vi genbesøger dem mange gange. Og vi får sjældent noget ud af genspilningerne. Faktisk gør genspilningerne, at vi hænger fast i følelserne af skuffelse og frustration, og vi har svært ved at komme videre på en konstruktiv måde. Desuden kan genspilningerne gøre os mere nervøse næste gang, vi skal præstere, fordi vi har overfokuseret på vores tidligere fejl og nederlag. Derfor er det en god idé at bremse dig selv, når du går i gang med at genbesøge eller genspille dit nederlag, og i stedet flytte din opmærksomhed over på det, du er i gang med lige nu.
Du kan læse mit blogindlæg om opmærksomhed her.
Her har du fået en introduktion og fem vigtige råd til håndtering af nederlag. Husk, at nederlag er uundgåelige, de kan være en væsentlig del af vejen mod succes, og der er ting, du kan gøre lige nu for at blive bedre til at håndtere dem.
Bedste hilsner,
Melissa Elveberg